La corrupció a la catalana
El President Pujol, en declaracions fetes justament el dia abans que el jutge Garzón registrés l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, premonitoriament va marcar el guió que es desenvoluparia políticament a Catalunya vers la corrupció: “Si entrem aquí prendrem molt de mal. jo hi tindria una resposta fàcil. Li podria dir: 'aquests van donar tant a tal, aquests van donar tant a tal...' i aleshores, tots els casos són diferents, però tots farien una mica de ferum. No entrem en aquest tema. Bé, si cal entrar-hi, hi entrarem, però jo crec que no hi haig d'entrar, encara que si hi haig d'entrar jo també hi entro”. Són potser les declaracions més escandaloses fetes per un ex-President de la Generalitat en relació a la corrupció, amb una inversemblant actitud d’encobriment. I, tal i com va passar amb la famosa acusació de Maragall “Vostès tenen un problema i aquest problema es diu tres per cent”, tot ha quedat en un foc d’encenalls, en un no-res.
Ràpidament, els partits anomenats parlamentaris, veient que les investigacions i auditories per assolir la veritat de la gestió dels Ajuntaments, Diputacions i Generalitat en temes urbanístics i de contractació pública, només els hi pot portar la pèrdua de vots i de la seva hegemonia degudament assegurada per la Llei electoral, s’han limitat a fer uns petits actes de contrició consistents en suspendre de militància als detinguts i a fer solemnes declaracions en contra la corrupció. Res més. Això és tot.
Però si anem als antecedents més immediats dels dos partits majoritaris, PSC i CiU, la realitat desmenteix aquestes manifestacions de radicalitat contra la corrupció, doncs es comprova que donen empara moral i recer a membres importants dels seus partits que s’han vist involucrats en escàndols i condemnes per corrupció, els que no només encara són militants, sinó que ocupen càrrecs de responsabilitat en aquests partits.
Josep Maria Cullell, Conseller de la Generalitat del govern Pujol que va dimitir per la seva intermediació en la requalificació dels terrenys del seu cunyat a St. Pere de Torelló, és actualment President del Consell assessor de CDC, i Josep Maria Sala, executòriament condemnat pel Tribunal Suprem per un delicte d’associació il·lícita, actualment és membre de l’executiva del PSC. I com no recordar també la vergonyosa i tèbia actitud del Sr. Montilla, la Sra. Manuela de Madre, del Sr. Iceta i del Sr. Zaragoza en el cas FILESA. Fets; no paraules, Sr. Montilla. Espanya, només en sis anys, del 2002 al 2008, ha baixat vuit llocs en el rànking de índex de percepció de la corrupció, per darrera de Chile, Uruguai, Estònia i Eslovènia.
Ara si que és el temps dels fets, i no de les paraules.
La corrupción a la catalana
El Presidente Pujol, en declaraciones hechas justo el día antes que el juez Garzón registrara el Ayuntamiento de Santa Coloma de Gramanet, premonitoriamente, marcó el guión que se desarrollaría políticamente los días siguientes en Cataluña en relación a la corrupción: “Si entramos aquí nos haremos daño. Yo tendría una respuesta fácil. Le podría decir: `Estos dieron tanto a tal, aquellos dieron tanto a tal...´ y entonces, todos los casos son distintos, pero haríamos un poco de peste. No entremos en este tema. Bien, y si hay que entrar, entraremos; pero yo creo que no debo entrar, aunque si debo entrar yo también entro”. Son quizá las declaraciones más escandalosas hechas por ex-presidente de la Generalidad en relación a la corrupción, con una insólita actitud de encubrimiento. Y tal como pasó con la famosa acusación de Maragall “Ustedes tienen un problema y este problema se llama tres por ciento”, todo quedará en fuegos de artificio, en nada.
Rápidamente, los partidos llamados parlamentarios, viendo que las investigaciones y auditorias para conocer la verdad de la gestión de los Ayuntamientos, Diputaciones y Generalidad en temas urbanísticos y de contratación pública, sólo les puede comportar la pérdida de votos y de su hegemonía debidamente asegurada por la Ley electoral, se han limitado a hacer pequeños actos de contrición consistentes en suspender de militancia a los detenidos y hacer solemnes declaraciones en contra de la corrupción. Nada más. Eso es todo.
Pero si vamos a los antecedentes más inmediatos de los dos partidos mayoritarios, PSC y CIU, la realidad desmiente estas afirmaciones de radicalidad contra la corrupción, pues se comprueba que ambos dan amparo moral y cobijo a miembros importantes de sus partidos que se han visto involucrados en escándalos y condenas por corrupción, quienes no sólo todavía son militantes, sino que ocupan cargos de responsabilidad en estos partidos.
Josep Maria Cullell, Consejero de la Generalidad del gobierno Pujol que dimitió por su intermediación en la recalificación de terrenos de su cuñado en Sant Pere de Torelló, actualmente es presidente del Consejo Asesor de CDC y José María Sala, ejecutoriamente condenado por el Tribunal Supremo por un delito de asociación ilícita, actualmente es miembro de la ejecutiva del PSC. Y como no recordar también la vergonzosa y tibia actitud del Sr. Montilla, Sra. Manuela de Madre, Sr. Iceta y del Sr. Zaragoza en el caso FILESA. Hechos; no palabras, Sr. Montilla. España en sólo seis años, del 2002 al 2008, ha bajado ocho puestos en el ranking del índice de percepción de la corrupción, por detrás de Chile, Uruguay, Estonia y Eslovenia.
Ahora sí que es el tiempo de los hechos y no de las palabras.